info@matkalaukut.fi

Arkipäivinä 10-15

Matkalaukku – osto-opas

Jotta matkustaminen onnistuu sujuvasti ja mukavasti, tulee sinulla ehdottomasti olla hyvä matkalaukku. Matkalaukkusi tulee vastata tarpeitasi ja vaatimuksiasi täysin. Kyse ei ole ainoastaan käytännöllisyydestä ja toimivuudesta, vaan myös designista ja laukun painosta. Pitkä matka asettaa matkalaukulle totta kai aivan erilaisia vaatimuksia kuin jos lähdet lyhyelle viikonloppumatkalle. Koska erilaisia matkalaukkuja on todella paljon, juuri oikean tyylisen, kokoisen ja hintaisen matkalaukun valinta voi tuntua lähes ylivoimaiselta.

Valintaasi helpottaaksemme tarkastelemme tässä osto-oppaassa tekijöitä, jotka on hyvä ottaa huomioon ennen uuden matkalaukun ostamista.

Minkä tyyppisen matkalaukun tarvitset?

Jotta voit päättää, millainen matkalaukku sopii sinulle parhaiten, voi olla hyödyllistä yrittää vastata seuraaviin kysymyksiin:

 • Miten yleensä matkustat?
 • Millainen on oma tyylisi?
 • Miten säilytät matkalaukkua kotonasi?
 • Haluatko, että matkalaukkusi on mahdollisimman kevyt vai mahdollisimman kestävä?
 • Miten suuren matkalaukun tarvitset?
 • Minkälaisia ominaisuuksia haluat matkalaukussasi olevan?

Miten yleensä matkustat?

Monesti se, millä kulkuvälineellä yleensä matkustat, on ratkaiseva tekijä sen suhteen, millainen matkalaukkutyyppi sopii parhaiten juuri sinulle. Lentomatkustajille on tärkeää, että laukku on kooltaan niissä rajoissa, jotka lentoyhtiöt matkatavaroille sallivat. Muuten matkustamiselle voi tulla lisähintaa. Tai voit tarvita matkalaukun, joka vie mahdollisimman vähän tilaa auton tavaratilassa.

Jos joudut kantamaan painavaa matkalaukkua, on tärkeää, miten kahvat on sijoitettu. Esimerkiksi kassi tai reppu voi olla hyvä vaihtoehto perinteiselle matkalaukulle, jota ei ole mahdollista vetää perässä. Pienempien, käsimatkatavarana toimivien matkalaukkujen osalta on tärkeää, että niitä on helppo käsitellä, ja saat laitettua ne lentokoneessa nopeasti ja kätevästi istuinten yläpuoliseen tilaan.

Millainen on oma tyylisi?

Olit sitten työmatkalla tai kauan odotetulla seikkailulomalla, on tärkeää, että olet tyytyväinen matkalaukkusi ulkonäköön. Suuri matkalaukku voi olla varsinainen katseenkiinnittäjä. Pienempi laukku, jota tulee käytettyä usein, voi puolestaan olla yksi arkesi tärkeimmistä varusteista ja asusteista. Monille on tärkeää, että matkalaukku kertoo jotakin omasta itsestä ja sopii omaan tyyliin. Minimalistinen, fiksusti suunniteltu matkalaukku moderneilla toiminnoilla on aivan jotain muuta kuin klassinen nahka- tai kangaslaukku, joka saa sitä enemmän luonnetta, mitä enemmän sitä käytetään.

Miten säilytät matkalaukkuasi kotona?

Matkalaukut vievät tilaa, ja jos kotonasi ei ole paljoa ylimääräistä tilaa, on tärkeää, että laukku mahtuu sille varattuun tilaan. Pehmeät laukut, kuten kassit ja pehmeät matkalaukut vievät tyhjinä paljon vähemmän tilaa kuin kovat matkalaukut.

Haluatko matkalaukkusi olevan mahdollisimman kevyt vai mahdollisimman kestävä?

On itsestään selvää, että matkalla ei ole mukavaa kantaa yhtään ylimääräisiä kiloja. Riippuen matkalaukun koosta ja materiaalista, voi se muodostaa merkittävän osan matkatavaroiden kokonaispainosta. Valitettavasti muovimateriaaleista valmistetut kevyimmät laukut ovat herkkiä naarmuuntumaan ja kolhiintumaan.

Jos haluat matkalaukun, joka on sekä varsin kevyt että kestävä, edellyttää se hieman suurempaa rahallista panostusta. Polykarbonaattia ja polypropeenia käytetään nykyään yhä enemmän. Näistä materiaaleista valmistetut matkalaukut ovat sekä kevyitä että kestäviä - mutta eivät välttämättä halpoja. Todella ylelliset matkalaukut on usein valmistettu alumiinista, joka on sekä kestävä että tyylikäs materiaali ja vain hieman painavampi kuin muovi. Alumiiniset matkalaukut voivat kuitenkin olla herkkiä naarmuuntumaan.

Kuinka suuren matkalaukun tarvitset?

Se, miten pitkiä aikoja olet yleensä matkalla, vaikuttaa siihen, miten suuren matkalaukun tarvitset. Mutta kyse on myös tottumuksistasi ja mieltymyksistäsi. Jotkut haluavat ottaa mukaansa kaiken mahdollisen eri tilanteisiin, kun toiset haluavat ottaa tavaraa mukaansa mahdollisimman vähän. Myös matkan tarkoitus voi vaikuttaa siihen, kuinka paljon tilaa on matkalaukussa oltava. Joillekin riittää isompi käsimatkatavaralaukku sekä kassi henkilökohtaisia tavaroita varten. Toiset haluavat mieluummin niin paljon laukkutilaa kuin mahdollista, esimerkiksi voidakseen ostaa tuliaisia matkakohteestaan.

Mitä ominaisuuksia haluat matkalaukultasi?

Matkalaukkua valitessa on tärkeää myös se, että siinä on kaikki ominaisuudet, joita tarvitset. Näihin ominaisuuksiin voi sisältyä esimerkiksi vedenkestävyys tai erityiset, tiettyjä käyttötarkoituksia ja esineitä varten suunnitellut säilytyslokerot ja taskut. Matkalaukkuja kehitetään jatkuvasti, ja nykyään onkin tarjolla esimerkiksi aurinkokennoilla varustettuja matkalaukkuja, joilla voi ladata elektronisia laitteita.

Matkalaukun osat, joihin kannattaa kiinnittää huomiota

Matkalaukkujen ominaisuuksia koskevien tutkimusten mukaan useimmat ihmiset pitävät tärkeänä, että matkalaukussa on kunnolliset pyörät ja että laukku on mahdollisimman kestävä. Matkalaukku on useimmille investointi, jonka odotetaan kestävän monta vuotta. Osia, joihin sinun tulisi kiinnittää erityistä huomiota matkalaukkua ostaessasi ovat:

 • Kahva
 • Vetoketju
 • Pyörät
 • Lukko

Usein joudumme ostamaan uuden matkalaukun, koska jokin näistä osista rikkoontuu. Laadusta onkin oltava monesti valmiita maksamaan. Matkalaukkumarkkinoilla on joukko erittäin korkeasta laadustaan tunnettuja perinteisiä valmistajia, joiden tuotteet ovat joko keskihintaisia tai kalliimpia. Tilatessasi matkalaukun netistä kannattaa verrata useampaa eri tuotetta tutustumalla niiden tuotekuvauksiin.

Kahvan tulee olla kestävä

Jos matkalaukussa on ulosvedettävä kahva, tulisi sen olla työnnettävissä laukun sisään kokonaan silloin kun sitä ei käytetä. Erityisesti jos vedät laukkua pidempiä matkoja, tulisi kahvan olla hieman tavanomaista pehmeämpi. Huonosti suunniteltu kahva voi vahingoittaa matkalaukkua, kun sitä liikutetaan ulos ja sisään, tai se voi juuttua tiettyyn asentoon.

Heikkolaatuinen vetoketju rikkoontuu helposti

Vetoketju osoittautuu usein matkalaukun heikoksi kohdaksi. Pahin skenaario on se, että vetoketju rikkoontuu matkan aikana, jolloin laukkua ei saa enää suljettua. Vetoketjun hampaat voivat lukittautua toisiinsa eri tavoin, ja vetoketjujen valmistuksessa voidaan käyttää myös eri materiaaleja. Vetoketjun tulisikin olla vahva, metallinen ja lukittavissa kahdesta eri suunnasta. Joissakin matkalaukuissa voi olla enemmän tai vähemmän vedenpitävät vetoketjut, mikä voi olla hyvinkin hyödyllistä. Eikä ainoastaan veneretkellä, vaan esimerkiksi rankkasateen yllättäessä.

Monille matkalaukuille on saatavilla varapyöriä

Palaamme matkalaukun pyöriin vielä myöhemmin omassa osiossaan, sillä ne ovat erittäin tärkeitä matkalaukun laadukkuuden suhteen ja ne vaikuttavat ratkaisevasti matkalaukun toimivuuteen ja käytettävyyteen. Hieman hienompiin matkalaukkuihin, jotka kuuluvat isompiin tuotesarjoihin, on mahdollista ostaa myös varaosia jonkin osan rikkoontuessa. Näin laukun käyttöikää voi pidentää. Vetoketjun lisäksi juuri pyörät kuuluvat matkalaukkujen herkimmin hajoaviin osiin, erityisesti jos matkalaukussa on neljä pyörää.

Lukko määrittää matkalaukun turvallisuuden

On tärkeää, että voit sulkea matkalaukkusi hyvällä lukolla. Esimerkiksi kolmen pisteen lukitus on erityisen turvallinen. Jos matkustat Yhdysvaltoihin, on lukon oltava ns. TSA-lukko. Turvahenkilöstö voi tällöin avata sen, jos heidän on tarkistettava laukun sisältö. Jos matkalaukussasi on erilainen lukko, voit ostaa erillisen TSA-lukon ja käyttää sitä matkustaessasi Yhdysvaltoihin.

Eri tyyppisiä laukkuja matkalle

Matkalaukut jaetaan usein eri tyyppeihin sen mukaan, miten niitä käytetään lentokoneella matkustettaessa. Ruumaan menevä matkalaukku on huomattavasti suurempi ja tilavampi kuin lentokoneessa istuimen päällä olevaan tilaan asetettava käsimatkatavaralaukku. Lentoyhtiöt määrittävät, kuinka suuria nämä laukut voivat olla. Tässä osto-oppaassa keskitymme matkalaukkuihin, mutta koska ihmiset käyttävät usein useampia laukkuja täydentämään toisiaan, kerromme lyhyesti myös muista laukuista.

Lentäessä tai junalla matkustettaessa on kätevää, että sinulla on matkalaukun lisäksi myös pienempi laukku, joka mahtuu istuimen alle. Siellä on hyvä säilyttää passia, rahaa, tietokonetta, puhelinta ja muuta sellaista, johon haluat päästä nopeasti ja helposti käsiksi matkan aikana.

Pehmeiden ja kovien matkalaukkujen plussat ja miinukset

Pehmeät matkalaukut, jotka ovat esimerkiksi polyesteriä, nahkaa tai kangasta, ovat kestäviä ja kevyitä, mutta eivät suojaa matkatavaroitasi hyvin - elleivät ne ole erittäin lujatekoisia. Pehmeä matkalaukku on joustava ja se vie vähemmän tilaa niin kotona kuin matkoilla. Matkalaukun joustavuuden ansiosta voit mahduttaa sinne esimerkiksi ylimääräisen asun, joka ei mahtuisi samankokoiseen, mutta kovemmasta ja vähemmän joustavasta materiaalista valmistettuun matkalaukkuun. Pehmeissä matkalaukuissa on lisäksi monesti taskut laukun ulkopuolella. Tämän lisäsäilytystilan ansiosta et ehkä tarvitse ylimääräistä laukkua matkallesi.

Kova matkalaukku takaa, etteivät matkatavarasi rikkoudu myöskään silloin, kun laukkusi jää muiden painavien laukkujen alle. Jos vain olet pakannut tavarasi oikein, voivat lasipullot ja muut särkyvät esineet selviytyä myös matkalaukkusi pudotessa tai saadessa kolhuja. Lisäksi kovat matkalaukut laadukkailla lukoilla ovat tavallisesti pehmeitä matkalaukkuja turvallisempia, sillä niistä on vaikea varastaa mitään. Toisaalta hyvin ylellinen ja kallis matkalaukku voi olla itsessään houkutteleva kohde varkaille.

Pitäisikö valita kaksi- vai nelipyöräinen matkalaukku?

Nykyään noin kaksi kolmasosaa kaikista myytävistä matkalaukuista on varustettu pyörillä. Se on paljon suurempi osuus kuin joitakin vuosia sitten. Kun olet ostamassa uutta matkalaukkua, sinun kannattaa päättää ajoissa haluatko sen pyörillä vai ilman pyöriä.

Laukussa voi olla kaksi tai neljä pyörää:

 • Kaksipyöräistä matkalaukkua voi vetää vain kahteen suuntaan: eteen- ja taaksepäin.
 • Kaksipyöräisiä matkalaukkuja on helpompi vetää myös epätasaisilla pinnoilla, eivätkä niiden pyörät yleensä pääse irtoamaan.
 • Kaksipyöräinen laukku vie hieman enemmän tilaa, sillä sellaista vedettäessä on sinun ja laukun välillä oltava jonkin verran etäisyyttä.
 • Osa pitää kaksipyöräisiä matkalaukkuja hankalammin käsiteltävinä.
   
 • Nelipyöräiset matkalaukut ovat yleistyneet, koska niiden hinta on laskenut samalla kun pyörien laatu on parantunut
 • Nelipyöräinen matkalaukku, jota voidaan kääntää 360 °, vaatii hieman huolellisempaa käsittelyä, mutta se on liikuteltavissa kaikkiin suuntiin eikä sitä tarvitse vetää perässä.
 • Jos painavassa matkalaukussa on neljä pyörää, on sitä helpompi ja kevyempi käsitellä.
 • Nelipyöräiset matkalaukut ovat kaksipyöräisiä laukkuja ergonomisempia, mutta pyörät vievät enemmän tilaa, mikä tarkoittaa vähemmän tilaa matkatavaroillesi.
 • Kun nelipyöräinen matkalaukku lasketaan maahan, on se pidettävä epätasaisella pinnalla tai asetettava sellaiseen asentoon, ettei se vahingossa vieri pois.

Matkalaukun sisäpuoli on vähintään yhtä tärkeä kuin sen ulkopuoli

Vaikka matkalaukun ulkomitat ovat erittäin tärkeitä, on itse asiassa ehkä vieläkin tärkeämpää, että niissä on käytännöllinen sisäpuoli. Se, miten monta taskua ja lokeroa matkalaukussa on, vaikuttaa siihen, miten hyvään järjestykseen saat tavarasi pakattua. Jos matkakohteessasi on vain rajoitetusti tilaa, on sinun helpompi säilyttää tavarasi siististi, jos matkalaukussasi on käytännöllinen sisäpuoli. Tämän yksityiskohdan monet unohtavat matkalaukkuja vertaillessaan.

Huomaa kuitenkin, että jos lokeroita ja taskuja on erittäin paljon, sinun voi olla vaikea muistaa, mihin olet laittanut matkalippusi tai jonkin muun asian, jota tarvitset nopeasti. Hieman korkealaatuisemmissa matkalaukuissa on usein erillinen matkavaatekaappi vaatteille, joiden et halua rypistyvän tai joutuvan matkan aikana kosketuksiin muiden matkatavaroiden kanssa. On myös käytännöllistä, jos matkalaukussa on oma tilansa myös kenkien säilytystä varten. Matkalaukuissa voi olla lisävarusteena myös pyykkipussi käytetyille vaatteille.

Jos haluat todella tilavan matkalaukun, sinun kannattaa harkita matkalaukkua, jossa ei ole teleskooppikahvaa eikä pyöriä, sillä ne vievät paljon tilaa. Ne ovat kuitenkin toisaalta hyvin käytännöllisiä ominaisuuksia, joista moni ei halua luopua.

Muista tarkistaa takuu

Korkealaatuisella matkalaukulla pitää olla pitkä takuuaika sen varalta, että sille tapahtuu jotakin ja se hajoaa. Pitkä takuu on myös merkki siitä, että valmistaja on varma matkalaukkunsa korkealaatuisuudesta. Ja olemassa on todellakin matkalaukkuja, joilla on elinikäinen takuu tietyn tyyppisille virheille. Useimmilla valmistajilla on takuu, joka koskee matkalaukun toiminnallisia vikoja. Tällöin et voi saada korvausta puhtaasti kosmeettisista vioista.

 

Tuote on lisätty ostoskoriin

Sulje