info@matkalaukut.fi

Arkipäivinä 10-15

Matkalaukkujen koko-opas

Onko sinun tullut aika ostaa matkalaukku tai käsimatkatavaralaukku seuraavaa reissuasi varten? Toivomme vastaavamme tässä oppaassa kaikkiin mahdollisiin kysymyksiisi matka- ja lentolaukkujen koosta!

Matkalaukkujen valikoima on suorastaan valtava, ja voi olla vaikea tietää, mihin kannattaa satsata. Mutta jos tiedät, miten suuren matkalaukun tarvitset, olet jo puolimatkassa. Oikea valinta sinulle voi olla mitä tahansa aina joustavasta repusta suureen, tilavuudeltaan yli 120 litran matkalaukkuun.

Miten paljon tilaa tarvitset?

Yleensä vaatteet vievät eniten tilaa matkalaukussa. Siksi tärkeä kysymys on, miten paljon vaihtovaatteita sinun on otettava mukaasi. Tämä puolestaan riippuu niin matkasi kestosta, siitä mitä aiot määränpäässä tehdä kuin siitä, millainen ilmasto matkakohteessasi on. Mitä kylmempi kohteessa on, sitä enemmän tilaa vaatteet tulevat viemään.

Usein sanotaan, että muutaman päivän matkalle riittää reilunkokoinen käsimatkatavaralaukku, ja normaalikokoinen matkalaukku riittää jopa viikon matkalle. Tätä pidemmille matkoille voidaan tarvita sekä tavallinen matkalaukku että tavallista isompi matkalaukku. Mutta nämä ovat totta kai vain hyvin karkeita muistisääntöjä. On niitä, jotka voivat matkustaa ympäri maailmaa pelkällä käsimatkatavaralaukulla, kun toinen haluaa matkaan suuren matkalaukun, jossa on tilaa kaikelle mahdolliselle.

Matkalaukuissa on runsaasti erilaisia kokoja ja malleja, koska eri kokoisille matkalaukuille on tarvetta esimerkiksi erilaisten matkakohteiden vuoksi. Matkalaukun valintaan ei kuitenkaan vaikuta ainoastaan sen tilavuus. Sopivassa matkalaukussa on juuri oikeat ominaisuudet ja se pitää matkatavarasi hyvin suojassa.

Onko matkalaukussasi oikeat mitat?

Jos aiot matkustaa lentäen, on todella tärkeää, ettei matkalaukkusi ole liian suuri. Eri lentoyhtiöillä on erilaiset säännöt matkalaukkujen mitoista, ruumaan menevästä matkalaukusta ja käsimatkatavaralaukusta eli lentolaukusta. Siksi sinun on yksinkertaisesti tarkistettava, minkä kokoinen matkalaukkusi on, ja tarkistettava lentoyhtiön tiedoista, onko se sallituissa mitoissa. Mittaa laukun pituus lattiasta kahvaan asti niin, että myös pyörät sisältyvät mittaukseen. Älä nosta kahvaa ylös, jos se on teleskooppimallia. Kun ostat matkalaukkua, tarkista tuotteen kuvauksessa mainitut matkalaukun ulkomitat, sillä ne ovat samoja, joita myös lentoyhtiöt käyttävät.

Jos haluat laskea matkalaukun tilavuuden, avaa se ja mittaa sen korkeus, syvyys ja leveys reunasta reunaan. Kerro luvut keskenään. Tilavuus on kuitenkin vain laskennallinen mitta, joka kertoo siitä, kuinka paljon sinulla on teoreettisesti tilaa. Se, kuinka paljon laukkuun todellisuudessa mahtuu, riippuu paljon pakkaustekniikastasi.

Matkalaukuille tyypillisiä kokoja

Alla olevassa taulukossa on esimerkkejä siitä, minkä kokoisia erityyppiset matkalaukut yleensä ovat.

TyyppiKorkeusLeveysSyvyysTilavuus
Pieni lentolaukku45 cm32 cm18 cm25 litraa
Iso lentolaukku55 cm40 cm20-23 cm36-40 litraa
Extra-iso lentolaukku56 cm40 cm25 cm50 litraa
Keskikokoinen matkalaukku67 cm46 cm25 cm70 litraa
Iso matkalaukku76 cm51 cm30 cm105 litraa
Extra-iso matkalaukku81 cm55 cm35 cm135 litraa

 

Pehmeisiin matkalaukkuihin mahtuu enemmän

Matkalaukun tilavuus riippuu paitsi sen ulkomitoista, myös sen rakenteesta. Kovakuorisen, pyörällisen matkalaukun pakkaustilavuus on pienempi kuin pehmeän matkalaukun, jolla on samat ulkomitat. Pehmeään matkalaukkuun saa myös painettua hieman lisätilaa, vaikka se olisikin jo todella täynnä, sillä se joustaa. Nelipyöräisen matkalaukun pakkaustilavuus on myös hieman pienempi kuin kaksipyöräisen matkalaukun, jonka pyörät ovat osin laukun sisässä.

Matkalaukun paino voi olla sen mittoja tärkeämpää

Jos sinulla ei ole yleensä ongelmana matkalaukun tilan loppuminen etkä joudu ahtaamaan laukkuasi ääriään myöten täyteen, voi olla tärkeämpää, että kiinnität huomiota matkalaukun mittojen sijaan ennemminkin sen painoon. Kevyt matkalaukku on paitsi kevyempi kannettava, sinne mahtuu enemmän painavia esineitä ilman, että laukun kokonaispaino ylittyy. Huomaa kuitenkin, että kestävät ja korkealaatuiset matkalaukut ovat yleensä valmistettu hieman painavammista materiaaleista kuin yksinkertaisemmat matkalaukut.

Erityyppisten laukkujen käyttötarkoituksia

Seuraavaksi annamme vinkkejä siihen, mihin eri kokoisia matkalaukkuja yleensä käytetään.

Pienet käsimatkatavaralaukut

Useimmilla lentoyhtiöillä pienemmät lentolaukut, joiden korkeus on 42–45 cm ja tilavuus noin 25 litraa ovat yleensä riittävän pieniä, jotta voit ottaa sen mukaan käsimatkatavaralaukkuna lentokoneeseen. Yhdistettynä pienempään kassiin, jossa voit säilyttää henkilökohtaisia tavaroitasi ja sijoittaa lentokoneessa istuimesi alle, useimmat pärjäävät hyvin yhden tai kahden yön matkan. Monille on itsestäänselvyys täydentää iso ruumaan menevä matkalaukku pienemmällä lentolaukulla.

Iso käsimatkatavaralaukku

Iso käsimatkatavaralaukku, jonka pakkaustilavuus on noin 40 litraa voi monesti korvata tavallisen matkalaukun. Kevyesti matkustaminen tuo lisää vapautta, mutta sen edellytyksenä on, että pakkaat mukaan vain välttämättömän, eikä sinun tarvitse ottaa mukaasi esimerkiksi suuria ja painavia vaatteita tai muuta isokokoista matkatavaraa. Halpalentoyhtiöt veloittavat usein ruumaan menevistä matkalaukuista, joten iso käsimatkatavaralaukku voi tuoda rahallista säästöä. Muista kuitenkin tarkistaa, ettei lentolaukkusi ole niin suuri, että se on kirjattava sisään. Jos sinun pitää valita isomman käsimatkatavaralaukun ja pienemmän matkalaukun välillä, on hyvä huomioida, että lisätila lisää matkustamisen joustavuutta. Kun laukussa on hieman ylimääräistä tilaa, mahtuu sinne enemmän ostoksia matkakohteesta.

Ekstra-iso käsimatkatavaralaukku

Monet lentoyhtiöt sallivat käsimatkatavaralaukun, joka on 56 cm korkea ja tilavuudeltaan 50 litraa. Tällöin sinun on kuitenkin huomioitava asia lentoyhtiötä valitessa, ja se voi rajata valikoimista osan yhtiöistä. Tällainen laukku voikin toimia joko ruumaan menevänä matkalaukkuna tai käsimatkatavaralaukkuna. Huomaa kuitenkin, että tämän kokoista lentolaukkua voi olla raskas käsitellä lentokoneessa.

Keskikokoinen matkalaukku

Noin 67 cm korkeaa ja tilavuudeltaan 70 litraista matkalaukkua voidaan pitää keskikokoisena matkalaukkuna. Useimmille, joiden matkan kesto on korkeintaan kaksi viikkoa riittää tällainen matkalaukku yhdistettynä käsimatkatavaralaukkuun. Keskikokoiset matkalaukut eivät ole yhtä painavia kuin suuret matkalaukut, ja niitä on helpompi käsitellä julkisissa kulkuvälineissä. Jos 75 litran tilavuus on sinulle riittävä, on tämä erinomainen vaihtoehto matkalaukuksi.

Iso matkalaukku

Iso matkalaukku on hieman yli 76 cm korkea ja tilavuudeltaan noin 105 litraa, ja se on yleisin matkalaukkutyyppi. Siinä on tilaa useammille vaihtovaatteille, tuliaisille ja kaikelle muulle, mitä tarvitset tavanomaisella loma- tai työmatkalla. Jos matkustat perheen kanssa, iso matkatavaralaukku ja käsimatkatavaralaukku voi olla kaikki mitä mukaasi tarvitset. Iso matkalaukku voi olla kuitenkin myös liian iso tarpeitasi silmällä pitäen, jolloin kannattaa valita pienempi malli. Kun sinulla on iso matkalaukku, voi olla houkuttelevaa pakata mukaan enemmän, mitä tarvitsetkaan, jolloin laukusta tulee painava. Tarkista myös, että sen mitat eivät ylitä lentoyhtiösi sallimia rajoja.

Ekstra-iso matkalaukku

Tilavuudeltaan yli 120-litrainen matkalaukku voi olla ihanteellinen, jos olet muuttamassa toiseen maahan tai aiot olla ulkomailla pitkään. Ekstra-iso matkalaukku voi olla hyvä valinta myös silloin, jos haluat tehdä mahdollisimman paljon ostoksia matkakohteessasi. Suunnittele, miten matkustat lentokentältä majapaikkaasi ja takaisin lentokentälle, ja huomioi myös, että osa ekstraisoista matkalaukuista ei välttämättä mahdu normaaliin taksiin. On erityisen tärkeää, että varmistat matkalaukkusi olevan sallittu lentäen matkustaessa tai muissa mahdollisissa matkustusmuodossasi.

Matkalaukkusetin ostamisen edut

Kahden tai useamman saman sarjan matkalaukun kanssa matkustamisen etuna on tyylikkyyden lisäksi se, että voit myös säästää rahaa. Useamman saman sarjan laukun ostaminen kerralla tulee yksinkertaisesti edullisemmaksi kuin jos ostaisit ne erikseen. Mutta tuolloin sinulla tulee todellakin olla tarvetta useammalle matkalaukulle. Koska saman sarjan laukut on suunniteltu täydentämään toisiaan, voi niiden avulla on helpompaa saada järjestystä pakkaamiseen. Matkalaukkusetissä voi olla esimerkiksi:

  • Pieni ja suuri matkalaukku
  • Kaksi matkalaukkua ja käsimatkatavaralaukku
  • Matkalaukku, käsimatkatavaralaukku ja pienempi laukku henkilökohtaisille tavaroille

Millainen matkustaja olet?

Joitakin yleistyksiä on mahdollista tehdä siitä, millainen matkalaukkutyyppi on sinulle sopivin. Tämä voidaan tehdä sen perusteella, millainen matkustaja olet. Seuraavaksi annamme vinkkejä siitä, minkälaiset matkalaukut sopivat erityyppisille matkustajille.

Työmatkustajat

Työmatkat ovat yleensä suhteellisen lyhyitä, joten monesti matkalle riittää hyvin isompi käsimatkatavaralaukku ja pienempi lisälaukku elektroniikalle ja henkilökohtaisille tavaroille. Monesti mukaan on pystyttävä pakkaamaan puhtaita kauluspaitoja tai paitapuseroita, ja ehkä myös puku tai iltapuku niin, etteivät ne pääse rypistymään matkalla. Erillinen pukupussi voi viedä melko paljon tilaa, joten ne voi olla järkevä pakata ruumaan menevään matkalaukkuun, vaikka olisikin toki kätevää, jos voisi matkustaa ainoastaan käsimatkatavaralaukun kanssa.

Työmatkailijat joutuvat usein matkustamaan enemmänkin työnsä puolesta, jolloin on tärkeää hankkia hyvä matkalaukku tai lentolaukku, joka soveltuu useammallekin reissulle. Kannattaa valita korkealaatuinen laukku esimerkiksi Rimowa, Samsonite tai Mont Blanc -tuotemerkiltä. Huomaa myös, että matkalaukkukokoja koskevista yleisistä säännöistä voi olla mahdollista poiketa, jos kuulut lentoyhtiön kanta-asiakasohjelmaan tai lennät bisnesluokassa.

Matkalaukut digitaalisille nomadeille

Jos matkustat paljon ja työskentelet netissä, on erittäin tärkeää, että tarvitsemasi elektroniikka on suojattu hyvin ja saatavilla matkan aikana. Tämä koskee myös latureita ja lisäakkuja. Useimmat paljon matkustavat, vapaata ja itsenäistä työtä tekevät ihmiset haluavat pakata kevyesti. Kannattaa käyttää esimerkiksi pakkauskuutioita, jotka auttavat pitämään tavarat järjestyksessä ja säästämään tilaa. Reppu, jossa on suojattu lokero kannettavalle tietokoneelle, täydentää täydellisesti digitaalisen nomadin matka- tai käsimatkatavaralaukkua. Reput ovat myös edullisia siihen nähden, miten paljon matkatavaraa niihin mahtuu. Älä unohda myöskään vakuuttaa mahdollisia arvokkaita laitteitasi.

Laukut maailmanmatkaajille

Jos matkustat paljon, kenties siksi, että kirjoitat matkailublogia tai kaukomatkat ovat tärkeä osa elämäntyyliäsi, tarvitset mitä todennäköisimmin useampia laukkuja. Näin voit matkustaa sekä tyylikkäästi että mukavasti. Muista, ettei ruumaan meneviin laukkuihin pidä pakata arvokkaita koruja, vaan säilytä niitä käsimatkatavaroissasi. Pidä käsimatkatavaroissasi myös joitakin vaatteita siltä varalta, että et saakaan ajoissa ruumassa ollutta matkalaukkuasi.

Budjettimatkailijat

Jos sinulla on isompi käsimatkatavaralaukku, ei sinun tarvitse maksaa ruumaan menevästä matkalaukusta. Jos haluat ruumaan menevän matkalaukun, on hyvä tietää, että reput, laukut ja pehmeät matkalaukut tulevat yleensä edullisemmaksi kuin kovat matkalaukut suhteessa siihen, miten paljon niihin mahtuu matkatavaraa. Säilytä helposti rikkoutuvia esineitä käsimatkatavaroissasi.

Perheet

Jos matkustat perheen kanssa, ette ehkä tarvitse niin suuria matkalaukkuja yhtä perheenjäsentä kohti. Pakkauspussit ja matkalaukut useammilla lokeroilla auttavat pitämään tavaroita järjestyksessä. Useamman ihmisen matkatavarat vaativat luonnollisesti enemmän pakkaustilaa kuin jos matkustat yksin. Pienten lasten kanssa matkustettaessa on tärkeää, että sinulla on käsimatkatavaroissa mukana kaikki lentomatkan aikana tarvittava.

Miten isoja ja painavia laukkuja voi lennolle ottaa mukaan?

Eri lentoyhtiöiden välillä voi olla suuriakin eroja siinä, miten isoja ja painavia matkalaukut voivat olla. Myös lipputyypillä on suuri merkitys.Jos et valitse halvinta mahdollista lippua, voit usein matkata ylimääräisen ruumaan menevän matkalaukun tai ylimääräisen käsimatkatavaran kanssa. Vertailuarvona voidaan pitää, että käsimatkatavarat voivat yleensä painaa lentoyhtiöstä riippuen ja ruumaan menevä matkalaukku 5–12 kg ilman, että joudut maksamaan lisämaksua ylimääräisistä kiloista. Noin 32–35 kg on pussin enimmäispaino sääntöjen mukaan, joita useimmat lentoyhtiöt noudattavat. Useimmilla lentoyhtiöillä yhden laukun enimmäispaino on sama 32–35 kg.

Mitä tulee matkalaukkujen mittoihin, useimmat lentoyhtiöt sallivat tavallisesti myös todella suuret matkalaukut, mutta osalla yrityksistä on hieman tiukemmat rajat. Niin kauan kuin ruumaan menevä matkalaukku ei ole suurempi kuin 80x59x34 cm, ei koon pitäisi olla ongelma - eivätkä matkalaukut tavallisesti ole tätä suurempia. Käsimatkatavaroiden osalta rajat ovat hieman tiukempia erot eri lentoyhtiöiden välillä voivat olla melko suuriakin. Jos sinulla on isokokoisempi käsimatkatavaralaukku mukanasi, tarkista, että se todellakin hyväksytään käsimatkatavaraksi. Jos laukkusi mitat ovat enintään 55x40x20 cm renkaat mukaan lukien, hyväksytään se useimmilla lentoyhtiöillä matkustamoon.

Matkalaukun ei pidä olla niin suuri, että sen nostaminen nostaa hien pintaan. Ei ole järkevää maksimoida matkalaukun kokoa ja painoa, jos se johtaa siihen, ettet jaksa nostaa ja käsitellä sitä matkalla.

Vinkkejä niille, joilla on liian pieni matkalaukku

Ei ole mitenkään harvinaista, ettei kaikki mitä haluat matkalle mukaan mahdukaan laukkuihisi. Tämä voi olla todella ikävä tilanne erityisesti silloin, kun olet lähdössä kotimatkalle ja matkakohteesta ostamasi hienot tuliaiset eivät mahdukaan laukkuusi. Ja jos sinulla ei ole mahdollista hankkia ylimääräistä laukkua kotimatkalle, voi edessä olla ongelmia. Alla on muutamia vinkkejä siihen, miten voit saada hieman lisätilaa laukkuihisi:

  • Älä pakkaa päällystakkia tai puvuntakkia/jakkua laukkuun, ja laita ylimääräisiä esineitä taskuihisi
  • Laita jalkaasi eniten tilaa vievät kenkäsi
  • Laita käsimatkatavaralaukun sijaan henkilökohtaiset esineesi ja painava elektroniikka kassiin, jota voit säilyttää lentokoneessa istuimen alla
  • Jätä matkakohteeseen puolityhjät shampoopullot ja muut asiat, jotka vievät paljon tilaa rahalliseen arvoonsa nähden
  • Maksa ylimääräisistä kiloista tai ylimääräisestä kassista silloin kun se on mahdollista

 

Tuote on lisätty ostoskoriin

Sulje