Miten pakata matkalaukku

Matkalaukun pakkaaminen ei todellakaan ole vaikeaa. Todellinen haaste on kuitenkin siinä, miten saat optimoitua matkalaukkusi tilan niin, että tavarasi vievät mahdollisimman vähän tilaa, mutta ovat samanaikaisesti järjestetty fiksusti omille paikoilleen. Matkalaukun pakkaamisessa on tärkeää myös se, että sinulla on kaikki tarvittava mukana ja olet varmistanut, etteivät helposti särkyvät matkatavarat rikkoonnu matkan aikana. Tässä oppaassa jaamme parhaat vinkkimme siitä, miten pakata matkalaukku niin hyvin kuin mahdollista ennen matkalle lähtöä.

Aloita tekemällä lista

Ennen kuin tiedät, mitä tarvitset matkalle mukaan, on vaikea tietää sitä, miten suuren matkalaukun tarvitset. Vaikka monet ovatkin sitä yrittäneet, on mahdotonta tehdä yleispätevää listaa matkalle tarvittavista asioista ja tavaroista. Se riippuu niin paljon henkilöstä, mitä juuri hän mukaansa tarvitsee. Lisäksi myös matkan pituus ja määränpää vaikuttavat ratkaisevasti siihen, mitä matkalle tulee ottaa mukaan.

Tässä on muutamia kysymyksiä, joita sinun kannattaa kysyä itseltäsi ennen oman pakkauslistan tekemistä:

 • Haluatko välttää tavaroiden ostamista matkakohteestasi vai voitko ostaa sieltä esimerkiksi hygieniatuotteita ja vaatteita?
 • Minkä esineiden ja tavaroiden tulee olla nopeasti ja helposti saatavilla matkan aikana?
 • Millaiset sääolosuhteet matkakohteessasi on?
 • Onko sinulla vähän vai paljon tilaa matkatavaroillesi?
 • Oletko aiemmin matkustaessasi toivonut, että olisit ottanut jotakin tiettyä mukaan matkallesi?
 • Miten sähkö toimii matkakohteessasi? Tarvitsetko sovittimen voidaksesi käyttää sähkölaitteitasi?
 • Käytätkö lääkkeitä, joita voi olla vaikea saada matkakohteesta?

Onko kevyesti pakkaaminen tärkeää?

Matkalaukun pakkaamiseen liittyvissä oppaissa keskitytään usein siihen, miten matkustaa mahdollisimman kevyesti ja vähentää mukaan otettavan tavaran määrää. Ylimääräisen tavaran mukaan ottamista on toki hyvä välttää, mutta kyse on myös henkilökohtaisista mieltymyksistä. Jotkut haluavat esimerkiksi ottaa mukaan vähän ylimääräisiä vaatteita varautuakseen erilaisiin tilanteisiin. Toiset taas haluavat jättää matkalaukkuunsa mahdollisimman paljon tilaa matkakohteesta ostettaville tuliaisille.

Jos sinun tarvitsee miettiä painorajoituksia, kannattaa miettiä tarkkaan, mitä matkalle pitää ottaa mukaan. Seuraavassa on joitakin esimerkkejä tavaroista, joita monet pakkaavat matkaan, vaikka ei välttämättä tarvitsisikaan:

 • Pyyhe – melkein aina saatavilla matkakohteesta
 • Suuret ja raskaat kirjat – jopa opaskirjoja voi ladata ja lukea e-kirjoina
 • Monta paria alusvaatteita – voit pestä alusvaatteita suihkussa, saippua todellakin toimii!
 • Käteinen paikallisessa valuutassa – useimmissa kohteissa voit maksaa kortilla tai nostaa rahaa pankkiautomaatista

Kannattaako vaatteet viikata vai rullata?

Sen suhteen, miten vaatteet kannattaa pakata on olemassa kaksi eri koulukuntaa. Osa on sitä mieltä, että vaatteet tulee viikata huolellisesti, toisten mukaan ne kannattaa ennemmin rullata. Pehmeät vaatteet ovat joustavampia, ja ne kannattaa laittaa laukun pohjalle. Jos haluat välttää vaatteiden rypistymisen, kannattaa ne viikata, mutta sama pätee myös vaatteiden rullaamisen. Vaatteiden rullaaminen säästää runsaasti tilaa, etenkin jos haluat saada hieman lisää vaatetta mukaan jo täydeltä tuntuvaan pehmeään laukkuun.

Asiantuntijan vinkkinä on sekä viikata että rullata. Riippuen vaatteen tyypistä ja siitä, kummalla keinolla saat vaatteesi matkalaukkuun mahdollisimman vähän tilaa vievällä tavalla. Yksi hyvä vaihtoehto tilan säästämiseksi voi olla myös laittaa pienempiä vaatteita isompien sisään.

Kun haluat todellakin välttää vaatteita rypistymästä

Pakkasit sitten miten tahansa, on aina olemassa riski, että vaatteesi rypistyvät. Jotkut materiaalit ovat vähemmän herkkiä rypistymään, joten voi olla järkevää pakata tällaisia vaatteita mukaan. Muutoin voi olla järkevää pakata mukaan matkasilitysrauta tai luottaa siihen, että silitysrauta löytyy paikan päältä. Jos haluat välttää vaatteen rypistymisen, voit myös pakata sen ilmatiiviiseen vetoketjulliseen pussiin ja jättää sinne hieman ilmaa.

Kannattaa pitää mielessä myös se tärkeä seikka, että jotkut materiaalit ovat raskaampia ja enemmän tilaa vieviä kuin toiset. Esimerkiksi ohuet puuvillahousut vievät hyvin vähän tilaa farkkuihin verrattuna.

Pakkaa niin, että saat haluamasi helposti esille

Jos matkalaukussasi ei ole lokeroita tai taskuja, joista saat helposti esiin tarvitsemasi, tai sinulla ei ole erillistä matkakassia henkilökohtaisille esineillesi, kannattaa tärkeimmät tavarat pakata päällimmäisiksi. Silloin sinun ei tarvitse kääntää laukkusi sisältöä ympäri päästäksesi käsiksi toilettilaukkuusi tai muuhun tarvitsemaasi.

Luo matkalaukkuusi ylimääräisiä lokeroita

Hyvä matkalaukku on jaettavissa vähintään kahteen erilliseen osaan, ja siinä on ainakin yksi vetoketjulla suljettava tasku. Yksi tapa luoda lisätilaa ja -järjestystä on käyttää pakkauspusseja. Voit esimerkiksi pakata alusvaatteet yhteen pussiin ja t-paidat toiseen. Jos useampi henkilö jakaa saman matkalaukun, voi olla hyvä idea, että kaikilla on omat säilytyspussinsa. Pakkaamisessa voi käyttää myös pieniä laatikoita. Esimerkiksi kenkälaatikkoon saa pakattua paljon vaatteita.

Suojaa helposti rikkoutuvat esineet

Jos jotakin rikkoontuu tai hajoaa matkan aikana, et ole pakannut matkalaukkua oikein. Muista pakata kaikki helposti rikkoutuvat tavarat huolellisesti, jotta ne kestävät kuljetuksen ja erityisesti silloin, jos sinulla on pehmeä matkalaukku. Kiedo esineiden ympärille vaatteita tai muita tekstiilejä, joita otat mukaasi. Pakkaamalla laukun täyteen voit varmistaa, etteivät esineet pääse liikkumaan liikaa matkalaukussa.

Toimi näin kenkien kanssa

Monilla on tapana ottaa matkalle mukaan ylimääräinen kenkäpari. Kengät ovat kuitenkin hieman hankalia pakattavia, sillä ne sekä vievät paljon tilaa että voivat olla hieman likaisiakin. Vinkkinämme lentomatkailijoille on pitää enemmän tilaa vievät kengät jalassa lentomatkan ajan ja pakata pienemmät ja kevyemmät kengät matkalaukkuun. Sandaalit saattavat mahtua myös matkalaukun ulkotaskuun.

Lopuksi vinkkaamme vielä siitä, että kannattaa käyttää hyödyksi kenkien sisällä oleva tila. Sinne voi sujauttaa pienempiä esineitä, kuten akkulaturin, aurinkolasit (kotelossaan) tai vaikka sukkia. Monet haluavat säilyttää kenkiään erillisessä kenkäpussissa, joka voi olla myös vedenpitävä. Silloin kengät voivat olla hieman kosteatkin kastelematta matkalaukun muuta sisältöä.

Miten pakata kylpytuotteet

Mitä tulee lennolle mukaan otettaviin hygieniatuotteisiin, on tärkeää, etteivät nestettä sisältävät pullot ole sallittua suurempia. Monista tuotteista on olemassa oma matkakokoinen pakkauksensa, mutta voit tilan säästämiseksi myös siirtää esimerkiksi shampoon tai piilolinssinesteen pienempään pulloon. Täytä pakkauksesta vain kolmasosa, niin pienennät riskiä siitä, että tuote vuotaa laukussa muiden matkatavaroidesi päälle. Toinen tapa minimoida riski muiden matkatavaroiden tahriintumisesta on säilyttää hygieniatuotteet suljetussa pussissa. Jos laitat hygienia- tai toilettilaukkusi ruumaan menevään matkalaukkuun, sinun ei tarvitse miettiä sen kokoa. Joissakin matkalaukuissa on omat hygieniatuotteille tarkoitetut lokerot, mutta erillinen toilettilaukku on käytännöllinen kylpyhuoneessa.

Jos matkalaukussasi on vain vähän tilaa, kannattaa valita 2-in-1-kylpytuotteita, joissa on esimerkiksi shampoo ja hoitoaine yhdessä. Jos yövyt hotellissa, huoneessa on yleensä saippuaa ja shampoota asiakkaiden käytettäväksi. Joten jos olet valmis käyttämään muitakin kuin omia vakiotuotteitasi, ei sinun tarvitse ottaa kyseisiä tuotteita lainkaan mukaan matkalle. Korupussi tai -laatikko matkalaukussa auttaa sekä suojaamaan että pitämään järjestyksessä koruja ja muita pieniä asusteita.

Täydennä matkalaukkua muilla laukuilla

Monet matkatavarat on paras pakata matkalaukkuun. Usein meillä on kuitenkin matkassa mukana muitakin laukkuja tai kasseja ja silloin on tärkeää kiinnittää huomiota kokonaisuuteen, jotta eri laukut täydentäisivät toisiaan parhaalla mahdollisella tavalla. Lentäessä mukana on yleensä ruumaan menevä matkalaukku sekä pienempi lentokoneen istuimen alla säilytettävä laukku henkilökohtaisille tavaroille. Matkalaukun pakkaamiseen vaikuttaa siis merkittävästi se, mitä muita laukkuja otat matkalle mukaan ja mitä niihin pakkaat. Monet pakkaavat matkalaukkuunsa painavia esineitä, lukuun ottamatta elektroniikkaa, joka on parempi pitää mukana käsimatkatavaroissa.

Mitä matkalaukkuun ei voi pakata?

Jos matkustat julkisilla liikennevälineillä, matkalaukussa ei saa olla tiettyjä asioita. Nämä esineet voivat vaihdella hieman, mutta esimerkiksi aseita tai syttyviä aineita ei varmasti saa pitää koskaan mukanaan. Paristoilla varustettu elektroniikka voi myös kuulua kiellettyjen asioiden listalle. Perussääntönä on, ettet saa ottaa mukaasi mitään, mikä voisi vahingoittaa sinua, muita matkustajia tai niitä ihmisiä, jotka joutuvat kosketuksiin matkatavaroidesi kanssa.

Pakkaamista helpottavat apuvälineet

Olemme jo aiemmin maininneet esimerkiksi pakkaus- ja säilytyspussit, jotka tekevät pakkaamisesta helpompaa ja tehokkaampaa. Erilaiset pakkaamista helpottavat apuvälineet eivät yleensä sisälly uuteen matkalaukkuun, mutta ne on helppo ostaa erikseen. Tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi:

 • Pakkauskuutio – suurempi versio pakkauspussista
 • Pukupussi – välttämätön varuste työmatkalle
 • Kompressiopakkauspussi – säilytyspussi, josta saa ilman ulos, jolloin sinne mahtuu enemmän
 • Taitettavat esineet, jotka vievät vähemmän tilaa – esimerkiksi hiusharja
 • Matkalaukkuvaaka – avuksi, kun matkatavaroille on määritelty maksimipaino

 

Tuote on lisätty ostoskoriin

Sulje